R I C A N T A - rágcsálópanzió

Menü


Kezdőlap
Állataink akik voltak

Írj nekünk!
Belépés / Kilépés
 

 

Rágcsáló panzió


 

Eladó / Rendelhető


Etető tálak
Egyéb kellékek

Függőágy és függőcső
Hűtőmágnes és kulcstartó

 

 

Állatokról


Patkány
Színes és foltos egér

Szíriai aranyhörcsög
Egyiptomi tüskésegér
Sokcsecsű egér
Mongol futóegér
Afrikai törpeegér
Afrikai csíkos fűegér

Duprasi (zsírfarkú) egér

 
Sokcsecsű egér
Sokcsecsű egér : Sokcsecsű egér - Története és tartása

Sokcsecsű egér - Története és tartása

Praomys natalensis azaz a sokcsecsű egér. Volt már sok különböző tudományos neve, először 1834-ben fedezték fel. Volt már Rattus natalensis és Mus natalensis, Mastomys natalensis ami használatos volt, de most már általában Praomys natalensis-ként található meg. Praomys natalensis a legújabb (=korrekt) neve. Bár ez a faj az úgynevezett "egér", de épp olyan közeli rokonságban van az patkányokkal, mint az egerekkel. Számos olyan faj ismert, amelyek szorosan kapcsolódnak Praomys natalensishez azaz a sokcsecsű egérhez. Mivel ennyi neve volt ezért még mindig használják a régebbi neveit is pl. Mastomys natalensis-t, különösen a régebbi könyvekben és az interneten. Van néhány hivatkozás az interneten, ahol a Mastomys coucha nevet használják, ami egy teljesen más faj, pedig a szóban forgó faj valójában a Praomys natalensis.

Származás:
Dél-Afrikából származnak. Nagyon kártékony rágcsálók, csak úgy mint nálunk a patkány vagy az egér. A sokcsecsű egér (Praomys natalensis) a leggyakoribb rágcsáló Afrikában.

Megjelenése:
Praomys natalensis nem nagy, talán kétszer akkora, mint egy egér, de nincs olyan szaga. A viselkedésre olyan, mint a patkány, nagyon barátságos és szociális tud lenni. Megjelenése, mint az egér. Amikor kifejlett egyedek feje és teste olyan - mint a kispatkányoké, a farok és lábak - egérszerűek. Általában 40-80 grammosak (de 30-150 gramm sem szokatlan). Átlagos élettartamuk 2-3év. Kb. 25-27cm-es, ebből a fej és a test 15cm, a farok 11cm. Társas állat, így ne tartsuk egyedül, hanem azonos nemű társával! Az egyedül tartott sokcsecsű egér, gyakran válik depresszióssá, ebbe bele is halhat. Sajnos hajlamosak az osteoarthritis-re és az idősebb egerek a daganatos megbetegedésekre. A természetben nincs fajok közötti agresszió, azaz nem mutatnak agressziót egymással szemben. Nem védik a területüket és nem érzékenyek a környezeti változásokra. Fontos, hogy sose emeljük fel őket farkuknál fogva, mert nem bírja el a testét, így megsérülhet, leszakadhat. Hirtelen mozdulatokra, ha megijesztik vagy új helyen van akkor haraphat. Óvatosan próbáljuk naponta többször a helyén simizni, napról-napra szelídebbé válik :) A színek változóak, de mind agouti. Lehet barnás, vöröses, szürkés és sárgás.

Etetés:
Esznek magokat, rovarokat valamint a szeretik a zöldségeket. Fontos, hogy legyen, mindig friss ivóvízük. Szüksége van a száraz eleségre és
zöldségekre is. Száraz eleségek: széna, zöldségek, magvak (zab, rozs, búza, árpa, különféle madár eleség, napaforgó), sok köles és száraz kenyér. Mivel esznek rovarokat a természetben adhatunk nekik szárított és élő rovarokat. Ne adj neki túl sok zsíros magot, mert szőrük zsírossá válhat. Étrendjük 1/3 része legyen friss gyümölcs és zöldség. Imádják a sárgarépát és az uborkát.

Lakhatás:
Tarthatjuk terráriumban, ketrecben és műanyag terráriumban. Legalább 60X40cmes alapterületű legyen. A ketrec rácsközei ne legyenek nagyobbak 1,2mm-nél mert kiférnek. Mivel a sokcsecsű egér minden idejét leköti a rágás - amiben nagyon jó - érdemes betenni néhány ágat is amin kiélheti magát. Ritka, hogy a ketrec műanyag alját, vagy a műanyag terráriumot nem rágja meg, ezért a legjöbb számára az üvegből készült terrárium. Afrikai állatok és figyelni kell a belső hőmérsékletet. Szeretnek mászni, nagyon jó az egyensúlyérzékük. Ha teszünk be homokot egy tálba akkor homokfürdőznek :)

Szaporodás
:
Terhesség a 21-23 nap. Normális esetben az átlagos alom 12kicsiből áll, a legnagyobb alomban (amiről hallottam) 22kicsi volt. A kicsik maradhatnak az anya mellett 5-6 hétig. A kicsik szeme 14-16 napos korukban nyílik ki. Szülés elött távolítsuk el a hím egeret, mert szülés után egyből teherbe ejtheti ismét a nőstényt. Ha a szülés elött nem készült fel az anya szervezete a terhességre - azaz ne megfelelő ellátást kapta - előfordulhat, hogy megeszi a kicsiket. Elég hamar ivarérettek, így a 4-5hetes kicsiket nemek szerint célszerű szétválasztani. Tenyészérettségüket 2-3 hónaposan érik el.http://goto.glocalnet.net/natal/

 

Elérhetőség


E-mail:
ricanta@gmail.com

 

Olvasd el!


Rágcsálók tartása
Etetésről
Receptek

Gyógynyövények
Betegség - Ápolás
Mérgezés


 

 

Linkek


Ismerősök oldalai
Általunk készített honlapok

 

 

 

Jó tudni!


Állatorvosok
Állatpatikák

 

A karma és az asztrológia kapcsolata    *****    Engedd meg, hogy horoszkópod elkészítésével szabad választásodban segítségedre lehessek. Várlak a csillagjövõ oldalon!!!    *****    ♫ Vár Téged is az egyetlen magyar nyelvû, megbízható Zara Larssonnal foglalkozó forrás! ♫ ZL Hungary ♫ ZL Magyarország ♫    *****    WISE-VOGUE | MERT A DIVATBAN IS LEHETSZ BÖLCS! - ÚJ BLOG TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA    *****    Nettó Bruttó Bérkalkulátor 2018    *****    A HUN Tv kezet nyújt, Asztrológiai elõadásom az Élet Magazin mûsorában.    *****    INGYEN letölthetõ OSHO könyvek, ezoterikus olvasmányok, Asztrológia: tanácsadás, oktatás.    *****    ***Munkatársakat keresek kezdetben mellékjövedelemként / Napi 1-2 óra munkával, majd késõbb akár fõállásban is!***    *****    Ingyenes tanácsadás,rendeld meg a tetszésed szerinti elemzést és minden kérdésedre választ adok.Részletek az oldalon!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Csillagászati ismeretek kézdõk és haladók részére. INGYENES ASZTRO-suli minden tanulni vágyónak!    *****    ** Portálépítés - G-Portál & HTML & CSS & Wordpress segítségek, kódok, sablonok, egyedi scriptek **    *****    ASHLEY TISDALE! Újra megnyitott az oldal! ASHLEY TISDALE! Újra megnyitott az oldal! ASHLEY TISDALE! ASHLEY TISDALE!    *****    CSILLAGKÉPEK - a fokok szimbólumai    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE    *****    Minimálbér, garantált bérminimum és szakmai minimálbér 2018 évben - 4 és 6 órás részmunkaidõs foglalkoztatás bére!    *****    Minimálbér, garantált bérminimum és szakmai minimálbér 2018 évben - 4 és 6 órás részmunkaidõs foglalkoztatás bére!    *****    WISE-VOGUE | MERT A DIVATBAN IS LEHETSZ BÖLCS! - DIVATBLOG TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!