Etetés : Mit szabad és mit nem! |
Mit szabad és mit nem!
Mit szabad és mit nem szabad adni!
Zöldséget és gyümölcsöt naponta kapjanak. Kenyeret, kelt tésztát frissen SOSE adjunk, csak kiszárítva!
A rágcsálók nagyon szeretik a hasukat, ezért kerülni kell a számukra hízlaló dolgokat: cukor, süti, édesség.
Kerüljük a sós (chipset, sós rágcsálnivalók) és a fűszeres dolgokat . Jutalomnak inkább sajtot, zöldséget, gyümölcsöt vagy jutalomfalatot adjunk.
A rágcsálóknak (kívéve a tengerimalacnak) nincs szüksége külön c-vitaminra, mert szervezete előállítja, így neki ne adjunk plusz c-vitamint, mert azzal csak megterheljük a veséjüket.
A lejebb található lista a teljesség igénye nélkül készült, így ha valami nem szerepel rajta inkább ne adjuk.
Alaptáp
Az alaptáp összetevői: kukorica, árpa, napraforgó, búza, nyúltáp, szárított borsó.
Keverhetünk bele száraz macskatápot 1kg alaptáphoz olyan 15-20dkg - ez fedezi a napi fehérje szükségletet.
Zöldség, gyümölcs: alma, saláta, uborka, sárgarépa, paprika, paradicsom
Lehet kapni csomagolt patkánynak való eleségeket is amik tökéletesen megfelenek alaptápként, de a zöldséget, gyümölcsöt ugyanúgy kell naponta adni. Az aszalt gyümölcsben elég kevés a vitamin, de annál több a cukor, így ezeket kerüljük. Az előre csomagolt tápoknál, nézzük meg mit tartalmaz, ne legyen benne semmi tilos és legalább a fele legyen benne az alaptápnál felsoroltak közül.
Naponta adható (egy kevéske)
Sajtok (mozarella, trappista, eidami, anikó), tejtermékek (joghurt, tejföl, túró), sült és főtt hús (só, fűszer és olaj nélkül), csirke csont, liofilizált és nyers hal, főtt tojás, lisztkukac, tücsök, szárított bolharák.
Sokféle gyümölcs és zöldség is adható, de mindet kizárólag magozva és jól megmosva adjuk.
Gyümölcs: alma, barackok (pucolva), cseresznye és meggy, eper, málna, szeder, áfonya, szilva, dinnye (görög és sárga), szőlő
Zöldség: sárgarépa, padlizsán, cukkini, pitypanglevél, paradicsom, spárga, saláta
Hetente kaphatnak, de csak nagyon keveset, olyan teáskanálnyi mennyiséget. Az olajos magokból is csak módjával, mert nagyon hízlaló.
Zöldségek közül: retek, takarmányrépa, petrezselyem, zeller
Gyümölcsök közül: kiwi (pucolva), banán (éretten), mazsola, aszalt szilva, füge, avokádó (pucolva, mag nélkül), ribizli (keveset, mert gyomorpanaszokat okozhat)
Olajos magok közül (só nélkül): kókusz, mogyoró, földimogyoró (csak pörkölt), dió, kesudió, pisztácia
Főtt tészta, főtt rizs, száraz kenyér.
Havonta kaphatnak póréhagymát, vöröshagymát, lilahagymát, fokhagymát.
TILOS: mandula, almamag, őszibarackmag, citrusfélék (narancs, mandarin, grapefruit...), narancslé, mangó, bab, lencse, káposzta félék, kelbimbó, karalábé, karfiol, krumpli, kávé, tea, kefir, feketebors, szerecsendió, nyers tészta, puha kenyér, mogyoróvaj, sóska, szója, virsli, kolbász, felvágottak, penészes sajtok
by Ricanta
|