R I C A N T A - rágcsálópanzió

Menü


Kezdőlap
Állataink akik voltak

Írj nekünk!
Belépés / Kilépés
 

 

Rágcsáló panzió


 

Eladó / Rendelhető


Etető tálak
Egyéb kellékek

Függőágy és függőcső
Hűtőmágnes és kulcstartó

 

 

Állatokról


Patkány
Színes és foltos egér

Szíriai aranyhörcsög
Egyiptomi tüskésegér
Sokcsecsű egér
Mongol futóegér
Afrikai törpeegér
Afrikai csíkos fűegér

Duprasi (zsírfarkú) egér

 
Afrikai csíkos egér
Afrikai csíkos egér : Afrikai csíkos fűegér - Története és tartása

Afrikai csíkos fűegér - Története és tartása

Az afrikai csíkos fűegerek közé 10 faj tartozik, de hobbiállatként  leggyakrabban a Lemniscomys brabarust és a Lemniscomys striatust tartják. A striatus rajzolata kissé foltszerű, a barbarusnak határozott, éles csíkjai vannak. Teste 9-12 cm hosszú, farka 9-13 cm. Súlya 3 dkg körüli. Általában kora reggel és késő délután a legaktívabbak. Főleg magokkal táplálkozik, de gyakran eszik rovarokat is. Ha van lehetősége, szívesen kóstol különféle gyümölcsöket. Gyorsan futnak, és kis testükhöz képest hatalmasat ugranak. Egy méter távolra és 70 cm magasra tudnak elugrani.

Tartása
Egyedül is elvan, de legjobb párban tartani őket, esetleg egy fiút két lánnyal. Új állattal összeszoktatni nem mindig egyszerű, ilyenkor verekedés törhet ki. Egy párt legalább 60x30 cm-es terráriumban tartsunk. Hármat vagy többet legalább 80x40 cm területen. Az oldalmagasság 30 cm-körüli legyen, mert ha megijednek kiugorhatnak. Ez a magasság nem akadály nekik, de nem az a céljuk, hogy kiszökjenek. A terráriumot le kell fedni, de nem üveggel, hanem valamilyen ráccsal, hogy jól szellőzzön. Az egérfélék ketrecben való tartását sokan nem javasolják, mert ledörzsölhetik az orrukat, megpróbálják átpréselni magukat a rácsok között és beszorulnak. Aljzatnak használhatunk forgácsot, fakérget, homokos sódert. Feltétlenül tegyünk be szénát. Ügyesen építenek belőle fészket, közlekedő utakat. Víznek a legpraktikusabb a terrárium oldalára felakasztható golyós önitató. Ennivalónak az aljzatra tehetünk egy rozsdamentes fém etetőtálat, nem szokták felborítani. Szeretik a vastag faágakat, amit egyszerűen az aljára teszek. Felmásznak rá, rágcsálják a kérget. Még jobb, ha van benne lyuk, vagy odú. Kapni kerámiából készült soklyukú fatörzs utánzatot, azt is szeretik. Szívesen mászkálnak csövekben, erre tökéletes a wc papír guriga. Műanyag tárgyakat ne használjunk, hamar elrágják. Tehetünk be fa házikót, de e nélkül is jól érzik magukat a saját készítésű széna fészekben. Szeretnek kereket hajtani, a kerék átmérője legalább 15 cm legyen.
A farka könnyen sérül, ne fogjuk meg. Ha nem törik le azonnal, akkor is lecsúszhat a bőr a megnyomott résztől egészen a farok végéig, mint valami zokni, és csak később törik le. Más egerekkel szemben szinte egyáltalán nincs szaga, elég 3-4 hetente egyszer kitakarítani. És akkor sem a szag miatt, hanem mert túlzottan elszaporodhatnak a baktériumok.

Etetése
Fő eleségük különböző magok. Megfelel az általános rágcsáló magkeverék is. Kimondottan szeretik a búzát, kukoricát, zabot, így időnként ezeket lehet külön is adni. Gyümölcsöt hetente 1-2 alkalommal kapnak, általában almát, néha szőlőt, banánt. Zöldet is adhatunk egy keveset: füvet, pitypang levelét-virágját, tyúkhúrt. Adhatunk időnként lisztkukacot, tücsköt, szöcskét, kemény tojást (héját is), kis darab főtt csirkehúst vagy szívet, néha kis darab kekszet, kétszersültet vagy száraz kenyeret.
Fontos és szeretik is a csirkecsontokat. A kisebbeket hamar eltüntetik, de a vastagabb csontokat is szívesen rágják, fogkoptatónak is nagyon jó.

Szaporodása
A szaporodási időszak a természetben a bőséges táplálék időszakával esik egybe. Fogságban jó körülmények között gyakorlatilag folyamatosan, így évente 4-5 alom is lehetséges.
21 napig vemhes. A kölykök vakon és csupaszon születnek, de a bőrük már csíkos. 1 hetesen nyitják ki a szemüket, 2 hetesen kezdenek szilárd táplálékot enni. Kb. 3 hetes korukig szopnak, utána már elválaszthatók. A fiúk 2,5, a lányok csak 5 hónapos korukra válnak ivaréretté.
A nőstények ivarszerve sokkal közelebb van a végbélnyíláshoz, így már kis korban is meg lehet különböztetni a nemeket. Amikor a hímek ivarérettek lesznek, a fenekük „kicsúcsosodik”, ami tulajdonképpen a heréjük. Így már messziről fel lehet ismerni.
Fogságban 2,5-3 évig él. A szakirodalom szerint az eddigi rekord 5 év volt.Forrás: Szabó András

 

Elérhetőség


E-mail:
ricanta@gmail.com

 

Olvasd el!


Rágcsálók tartása
Etetésről
Receptek

Gyógynyövények
Betegség - Ápolás
Mérgezés


 

 

Linkek


Ismerősök oldalai
Általunk készített honlapok

 

 

 

Jó tudni!


Állatorvosok
Állatpatikák

 

A karma és az asztrológia kapcsolata    *****    Engedd meg, hogy horoszkópod elkészítésével szabad választásodban segítségedre lehessek. Várlak a csillagjövõ oldalon!!!    *****    ♫ Vár Téged is az egyetlen magyar nyelvû, megbízható Zara Larssonnal foglalkozó forrás! ♫ ZL Hungary ♫ ZL Magyarország ♫    *****    WISE-VOGUE | MERT A DIVATBAN IS LEHETSZ BÖLCS! - ÚJ BLOG TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA    *****    Nettó Bruttó Bérkalkulátor 2018    *****    A HUN Tv kezet nyújt, Asztrológiai elõadásom az Élet Magazin mûsorában.    *****    INGYEN letölthetõ OSHO könyvek, ezoterikus olvasmányok, Asztrológia: tanácsadás, oktatás.    *****    ***Munkatársakat keresek kezdetben mellékjövedelemként / Napi 1-2 óra munkával, majd késõbb akár fõállásban is!***    *****    Ingyenes tanácsadás,rendeld meg a tetszésed szerinti elemzést és minden kérdésedre választ adok.Részletek az oldalon!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Csillagászati ismeretek kézdõk és haladók részére. INGYENES ASZTRO-suli minden tanulni vágyónak!    *****    ** Portálépítés - G-Portál & HTML & CSS & Wordpress segítségek, kódok, sablonok, egyedi scriptek **    *****    ASHLEY TISDALE! Újra megnyitott az oldal! ASHLEY TISDALE! Újra megnyitott az oldal! ASHLEY TISDALE! ASHLEY TISDALE!    *****    CSILLAGKÉPEK - a fokok szimbólumai    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE    *****    Minimálbér, garantált bérminimum és szakmai minimálbér 2018 évben - 4 és 6 órás részmunkaidõs foglalkoztatás bére!    *****    Minimálbér, garantált bérminimum és szakmai minimálbér 2018 évben - 4 és 6 órás részmunkaidõs foglalkoztatás bére!    *****    WISE-VOGUE | MERT A DIVATBAN IS LEHETSZ BÖLCS! - DIVATBLOG TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!