R I C A N T A - rágcsálópanzió

Menü


Kezdőlap
Állataink akik voltak

Írj nekünk!
Belépés / Kilépés
 

 

Rágcsáló panzió


 

Eladó / Rendelhető


Etető tálak
Egyéb kellékek

Függőágy és függőcső
Hűtőmágnes és kulcstartó

 

 

Állatokról


Patkány
Színes és foltos egér

Szíriai aranyhörcsög
Egyiptomi tüskésegér
Sokcsecsű egér
Mongol futóegér
Afrikai törpeegér
Afrikai csíkos fűegér

Duprasi (zsírfarkú) egér

 
Szíriai aranyhörcsög
Szíriai aranyhörcsög : Szíriai aranyhörcsög - Története és tartása

Szíriai aranyhörcsög - Története és tartása

A szíriai aranyhörcsögök az egykori Palesztinából származnak, de ott ma már csak elvétve fordulnak elő. 1930-ban Aleppo környékén Aharoni zoológusprofesszornak sikerült néhány példányt befognia, majd ezekkel hozta létre tenyészetét a jeruzsálemi egyetemen. Két évtizeddel később már Európába is kerülhetett néhány példány, amelyek aztán itt tovább szaporodva, egyre több és több emberhez eljutottak. Ma már se szeri, se száma az aranyhörcsögöknek. A szíriai aranyhörcsög jellegzetes pusztai, sivatagi rágcsáló állat. Ebből adódik, hogy a meleget nemcsak kedveli, de igényli is! A lakások szokványos melegében érzi jól magát.
Eredeti élőhelyén napközben rendszerint az 1-2 m mélységben lévő, föld alatti búvóhelyén tartózkodik, amelyet labirintusszerű járatokon keresztül közelít meg. Mihelyt alkonyodik, felébred és elevenné válik, majd megkezdi szokványos napi "tennivalóit".

Tartása
Az aranyhörcsög elhelyezésére tökéletesen megfelel egy kisebb terrárium amelynek aljára két ujjnyi vastagon faforgácsot (esetleg szalmát, száraz füvet, száraz faleveleket, pelyvát, töreket stb.) terítünk. Ha egy maréknyi szénát is adunk neki, igen gyors ütemben takaros fészket épít belőle magának, amiben jókat tud aludni.
Ha magányosan tartjuk az állatkát - és kellően fiatal példányhoz jutottunk - hamar kezessé válik. Mielőtt megfognánk, mindig óvatosan érintsük meg, simítsuk végig, mert érzékeny, ijedős természete miatt esetleg önkéntelen védekező reflexe következtében megharaphatja kezünket. Fogai különösen élesek! A többszöri óvatos végigsimítás után óvatosan fogjuk markunkba, nehogy kiugorjon kezünkből és leestében megüsse magát. Tapasztalatom szerint a rendszeresen kézbe fogott egyedek jól tűrik a simogatást, dögönyészést, a vakargatást.

Gondozás
Feltűnően tiszta állat. Bundája mindig ápolt, mindig ugyanabban a sarokban végzi a dolgát, ezért a naponta történő takarításkor elegendő ebből a sarokból eltávolítani az almot, és csak ide kell friss almot tenni. Ugyanez a takarékosság jellemzi az étkezése tekintetében is. A hörcsög éjszakai állat, ezért lehetőleg ne nagyon zaklassuk, ha napközben alszik. Az állatkát ne napoztassuk, mert - különösen a nyári melegek idején - mire észbe kapnánk, már végez is vele a hőguta, nem bírja a meleget! Az állatka jól tűri a magányt, noha a fiatalok szívesen alszanak egy rakáson, játszanak egymással kismacska módjára, az ivarérett példányok a természetben is magányosan élnek, és csak a párzás idején érintkeznek fajtársaikkal. Ez a szokásuk megnehezíti a kifejlett példányok szűk helyen való együtt-tartását, mert - különösen a hímek - lépten-nyomon összeverekedhetnek és ezek a verekedések sokszor életre-halálra mennek! Ezt a gondot fokozza gyors fejlődésük, ugyanis már két hónapos korukban ivaréretté válnak. Az aranyhörcsög élete mindössze 2-3 év.

Etetés
Az egyedülálló hörcsögöket naponta egyszer elég etetni, mert ilyenkor nem kell attól tartani, hogy a többiek eleszik előle az eleséget. Táplálékukat azonos időben és azonos mennyiségben adagolni. A fölösleget elraktározzák. A penészedő eleséget mindig el kell távolítani! A rozst kivéve valamennyi szemes takarmányt (búzát, árpát, zabot, kukoricát), napraforgó és tökmagot, mogyorót, diót, mazsolát, datolyát szívesen elfogyasztják. A száraz kenyeret nagyon szeretik, ami segíti az állandóan növekedő metszőfogak szükséges koptatását. Száraz eleséget kifejlett állatnak napi 15-20 g-ot adjunk. Zöldség és gyümölcsfélék: a hagyma, citrom, retek kivételével mindent megesznek. Ezekből a táplálékokból napi 40-50 g-ot adjunk a kifejlett állatnak. A száraz eleséget este, a zöldségeket, gyümölcsöket inkább reggel adjuk állatainknak. Étrendjük változatossá tétele érdekében hetente adjunk zöld füvet, lucernát, vörösherét, télen pedig nyers salátát, sárgarépát, marharépát, zellert is. Fehérjeszükségletük miatt hetente egy-egy bogarat, lisztkukacot, földigilisztát, sajtdarabkát, tehéntúró-golyócskát, de még az eleven szöcskét is szívesen fogyasztja. A zöldség és gyümölcs nem mindig fedezi vízszükségletüket ezért érdemes tálkába vagy itatóba vízet betenni. A kapott eleséget azonnal, nagy buzgalommal elhordja az egyik - általa kiválasztott - sarokba és elraktározza. Ha megéhezik, odamegy enni. Az éléskamrájában felgyülemlett tartalékból azonnal következtethetünk rá, nem adunk-e neki túl sokat egyszerre? Az adagot mindig ennek megfelelően kell méretezni. Szívesen elfogyasztja a sajtdarabkát, tehéntúró-golyócskát, de még az eleven szöcskét is!

Szaporítás
Ha mégis megkockáztatjuk szaporításukat, akkor se tartsuk együtt a nőstényt a hímmel! Pároztatás céljából mindig a nőstényt helyezzük a hímhez. A hímhez behelyezett nőstényt addig hagyjuk a hímnél, amíg szemmel láthatólag bekövetkezik a párzás, vagy ha nem látjuk az aktust, legfeljebb egy hétig! Ugyanis az aranyhörcsög vemhességi ideje 16-18 napig, vagyis nagyon rövid ideig tart. Ha az anyát a hímnél felejtjük - és közben még nem ölték meg egymást - a hím jóízűen befalja az újszülötteket, de ugyanezt teheteti az anya is, ha a szüléskor és azt követően nem adtunk neki elegendő zöldeleséget! A sikeres párzáson túljutott nőstények testén már néhány nap elteltével észrevehető a vemhesség. A várandós anyákat ajánlatos különválasztani és mindegyiknek - külön-külön, egy-egy 10x10x10 cm méretű, továbbá 5 cm átmérőjű lyukkal, kapuval ellátott, felnyitható fedelű fadobozt, odút készíteni, amelyet belülről béleljünk ki száraz fűvel, kenderkóccal. A vemhesség után, rendszerint éjjel, vagy kora hajnali órákban fialnak. Az újszülöttek vakok, csupaszok és magatehetetlenek, szemrésük zárva van. Ennek ellenére fogazatuk azonnal növekedni kezd és már egynapos korukban is kezdik rágcsálni az anya által fészkükbe hordott eleséget. 3 napos korukban - rendkívül fejlett szaglásuknak köszönhetően - már kimászkálnak dolguk végzésére a megfelelő sarokba, onnan pedig visszaevickélnek a fészekbe. Az anyaállatok a fialás utáni első napokban csak rövid időre és ritkán hagyják el az odút. Ha eközben valamelyik apróság kimászna, az anyjuk rögtön visszaviszi őket a többi közé. Az újszülötteket és az anyákat kímélni kell gyakori szemrevételezéstől, fogdosástól, zaklatástól. A 8. nap elteltével azonban már bátran felnyithatjuk az odú tetejét és megnézhetjük a kis családot. Előfordulhat, hogy az otthonos kis fészekben elpusztult vagy életképtelen, netán sérült állatot találunk, az ilyeneket távolítsuk el. Fialás után 2 hétig ne nyúljunk az odú belső berendezéséhez. Ez idő után azonban késlekedés nélkül tisztítsuk ki, és helyezzünk be új almot. Körülbelül 10-12 napos korukban nyílik ki a szemük. Közben szőrzetük is szépen fejlődik 3-4 hetesen ajánlatos szétválasztani a különböző nemű fiatalokat. Már 6-8 hetesen már ivaréretté válnak. Leválasztás után az anyaállatokat ajánlatos 6-10 napig pihentetni, hogy a szülés és a szoptatás után szervezetük újjáépüljön, regenerálódjon. A felcseperedő apróságok aránylag hamar és könnyen átszoknak az anyatejről a kifejlett állatok takarmányára, és eközben szemlátomást gyarapodnak. A szíriai aranyhörcsögök már 6 hetesen ivarérettek.

 

Forrás:  Hörcsöglak, Naphegyi Károly

 

Elérhetőség


E-mail:
ricanta@gmail.com

 

Olvasd el!


Rágcsálók tartása
Etetésről
Receptek

Gyógynyövények
Betegség - Ápolás
Mérgezés


 

 

Linkek


Ismerősök oldalai
Általunk készített honlapok

 

 

 

Jó tudni!


Állatorvosok
Állatpatikák

 

Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!