R I C A N T A - rágcsálópanzió

Menü


Kezdőlap
Állataink akik voltak

Írj nekünk!
Belépés / Kilépés
 

 

Rágcsáló panzió


 

Eladó / Rendelhető


Etető tálak
Egyéb kellékek

Függőágy és függőcső
Hűtőmágnes és kulcstartó

 

 

Állatokról


Patkány
Színes és foltos egér

Szíriai aranyhörcsög
Egyiptomi tüskésegér
Sokcsecsű egér
Mongol futóegér
Afrikai törpeegér
Afrikai csíkos fűegér

Duprasi (zsírfarkú) egér

 
Mongol futóegér
Mongol futóegér : Mongol futóegér - Története és tartása

Mongol futóegér - Története és tartása

A mongol futóegerek talán az egyik legjobb házi kedvencek a kisrágcsálók közül. Értelmesek, társasok, éjjel-nappal aktívak, szagtalanok, könnyen tarthatók.

Hogy miért a mongol futóegér?
Mert szagtalanok, éjjel-nappal aktívak, nagyon ritkán harapnak, társas lények, kézbe vehetők, sőt akár egyszerűbb dolgokra meg is taníthatók. Ráadásul rengeteg színvariációban léteznek, s midnenki megtalálhatja a neki tetsző kis társat. Gyerekeknek és felnőtteknek is tökéletes kis társak, talán a legjobb választás kezdő rágcsálótartóknak is.

Mielőtt mongol futóegér vásárlásra adnád a fejedet, tisztázzunk néhány dolgot:

  • A mongol futóegerek TÁRSAS LÉNYEK, egyedül tartva apatikusak, depressziósak és esetenként morcosak lesznek. A természetben is nagy kolóniákban élnek, így sose tartsuk magányosan.
  • Társas lények, viszont azt is fontos tudni, hogy egynemű társakkal is remekül kijönnek, vagyis nem kell fiú-lány párost tartani, hanem a lány-lány ill. fiú-fiú duók/triók is remekül kijönnek.
  • Ha két különnemű egeret tartasz, akkor pedig számolj azzal, hogy 4-6 hetente gazdagabb leszel 5-8 kisegérrel, ami éves szinten 60-70 gazdit kereső kisegeret is jelenthet! Szóval mindenképpen alaposan gondold át, milyen egérkéket szeretnél!


A tartásukról
A futóegerek tarthatók terráriumban és ketrecben egyaránt. Ha a ketrecet választjuk, akkor készüljünk fel rá, hogy a forgácsot ill. almot kikotorják a rácson keresztül, valamint hogy állandó jelleggel rágni fogják a rácsot. Arról nem is beszélve, hogy esetleg a bébik ki is eshetnek a rácsok között. A terrárium esetében ilyen gondok nem merülnek fel, épp ezért személy szerint én jobb megoldásnak találom. Viszont a terráriumnak biztosan záródó teteje legyen, különben nagyon hamar megszöknek a kis lakók!
A lakóhely méretei a lakók számától is függ, 2 egérnek min. 50x40x30 cm-es hely ajánlott, természetesen minél nagyobb, annál jobb. Jó megoldás az is, ha a terrárium/ketrec alapterületét nem tudjuk növelni, akkor emeleteket építünk bele.

Életciklusukra jellemző, hogy 3-4 órás ébrenlétet 4-5 órás alvási szakasz követ, vagyis éjjel is aktívak. Épp ezért lehetőleg ne a hálószobában helyezzük el a lakóhelyüket, mert az éjszakai kaparászás, rágcsálás zavaró lehet!
Alomnak kiválóan megfelel a forgács, a szalma, a tőzeg, a homok, a csutkaalom, akár macskaalommal keverve is. Mindenképpen helyezzünk be egy-két búvóhelyet, s ha lehetőségünk adódik, a természetben gyűjtött faágakat! A felesleges energia levezetésére nem hiányozhat a futókerék, ami mindenképpen fém legyen, különben hamar áldozatául válik a mongik rágószenvedélyének. A fogak koptatására megfelelnek a gyűjtött faágak, a különböző papírgurigák és kartondobozok. A szép, s ápolt bunda érdekében rendszeresen biztosítsunk homokfürdőt nekik, amire a legjobb a tálkába szórt csincsillahomok.
Nem hiányozhat a felszerelésből az önitató sem. Hiába sivatagi állatok, a tévinformációk ellenére bizony szükségük van vízre, így mindig legyen előttük friss víz! 

Az etetésük
Ma már kaphatók a kereskedésekben különböző, speciálisan a mongol futóegereknek készült rágcsálóeleségek, melyek biztosítanak számukra minden tápanyagot. Emellett megfelel nekik a hörcsögöknek készült magkeverékek is.
Fontos, hogy a megvásárolt magkeverék ne legyen penészes vagy avas!
A magkeverékek mellett rendszeresen kapjanak gyümölcsöt, zöldséget! Ezen közül szinte bármit kaphatnak, amit kerüljünk el: káposzta, kelbimbó, karalábé, nyers burgonya. Ezen kívül a lédús gyümölcsök (citrusfélék) és zöldségek (paradicsom) könnyen hasmenést okozhatnak, így lehetőleg mértékkel etessük.
A száraz kenyeret szívesen elmajszolják, azonban ez nem koptatja a fogakat! (A nyállal keveredve még a száraz kenyér is felpuhul.)
Mindenképpen kapjanak szénát, ami egyrészt elengedhetetlen a rostszükségletük fedezéséhez és a fogak koptatásához, emellett kiváló fészekanyag.
Emellett nagyon szeretik a fürtös kölest, ezzel is kedveskedhetünk nekik.

Bánásmód az egérkékkel

A mongol futóegerek nagyon ritkán harapnak, általában csak ha nagyon megijesztik vagy sarokba szorítják őket.
Könnyen szelídíthetők és kézhez szoktathatók. Ezt nagyban megkönnyíti egy kis finomság, pl. dió, napraforgómag vagy drops kézből kínálása. Ezekkel azonban csínján bánjunk, mert könnyen elhízás lehet a vége.
Az új lakókat eleinte óvatosan vegyük ki. Sose fogjuk meg őket a farkuknál fogva, mert a farok végéről könnyen leszakad a bőr! Inkább óvatosan alulról emeljük ki őket.
Nagyon hamar megszokják az új gazdit, s akár arra is megtaníthatók, hogy hívásra odaszaladjanak hozzánk.


Ezek a legalapvetőbb dolgok, amiket tudni kell a mongol futóegerek tartásáról.


by poszmete

 

Elérhetőség


E-mail:
ricanta@gmail.com

 

Olvasd el!


Rágcsálók tartása
Etetésről
Receptek

Gyógynyövények
Betegség - Ápolás
Mérgezés


 

 

Linkek


Ismerősök oldalai
Általunk készített honlapok

 

 

 

Jó tudni!


Állatorvosok
Állatpatikák

 

A karma és az asztrológia kapcsolata    *****    Engedd meg, hogy horoszkópod elkészítésével szabad választásodban segítségedre lehessek. Várlak a csillagjövõ oldalon!!!    *****    ♫ Vár Téged is az egyetlen magyar nyelvû, megbízható Zara Larssonnal foglalkozó forrás! ♫ ZL Hungary ♫ ZL Magyarország ♫    *****    WISE-VOGUE | MERT A DIVATBAN IS LEHETSZ BÖLCS! - ÚJ BLOG TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA    *****    Nettó Bruttó Bérkalkulátor 2018    *****    A HUN Tv kezet nyújt, Asztrológiai elõadásom az Élet Magazin mûsorában.    *****    INGYEN letölthetõ OSHO könyvek, ezoterikus olvasmányok, Asztrológia: tanácsadás, oktatás.    *****    ***Munkatársakat keresek kezdetben mellékjövedelemként / Napi 1-2 óra munkával, majd késõbb akár fõállásban is!***    *****    Ingyenes tanácsadás,rendeld meg a tetszésed szerinti elemzést és minden kérdésedre választ adok.Részletek az oldalon!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Csillagászati ismeretek kézdõk és haladók részére. INGYENES ASZTRO-suli minden tanulni vágyónak!    *****    ** Portálépítés - G-Portál & HTML & CSS & Wordpress segítségek, kódok, sablonok, egyedi scriptek **    *****    ASHLEY TISDALE! Újra megnyitott az oldal! ASHLEY TISDALE! Újra megnyitott az oldal! ASHLEY TISDALE! ASHLEY TISDALE!    *****    CSILLAGKÉPEK - a fokok szimbólumai    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE    *****    Minimálbér, garantált bérminimum és szakmai minimálbér 2018 évben - 4 és 6 órás részmunkaidõs foglalkoztatás bére!    *****    Minimálbér, garantált bérminimum és szakmai minimálbér 2018 évben - 4 és 6 órás részmunkaidõs foglalkoztatás bére!    *****    WISE-VOGUE | MERT A DIVATBAN IS LEHETSZ BÖLCS! - DIVATBLOG TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!